cumberland residence

The owners of this estate, located on a quiet cul-de-sac in Cumberland, Rhode Island, dreamed of a property that celebrated the beautiful architecture, while reflecting the native woodlands and wetlands surrounding the site. At the front entrance, a grand stone staircase constructed of the same stone used on the structure provides a formal focal point. Along the side arch portal, a multi-level Koi pond garden planted with native wetland plants provides a tranquil entrance for the owners. The adjacent walkway deck allows for close interaction with the water and wildlife in the pond.

Elsewhere, the design incorporates native stone walls, permeable pavements, cobblestone curbing, dense plantings of woodland trees and shrubs, and an expansive area of lawn to complement each intimate garden. Careful grading and the use of stone tree wells allowed for the preservation of a significant number of existing mature trees to further maintain the peaceful, wooded character of the site.

 

.

 

 

DETAILS

Location: Cumberland, Rhode Island
Client: Town of Holbrook
OPM: SMMA
Completion Date: 2018

PROJECT TEAM

WDA Design Group
   Michael Dowhan
   Erik Vangsness
   Ramon Ibarlucea
Flansburgh Architects - Architect
Nitsch Engineering - Civil Engineer
Garcia, Galuska and DeSousa Consulting Engineers - Electrical Engineer

SERVICES PROVIDED

Landscape Architecture
Regulatory Permitting

 

SIMILAR PROJECTS